Étlap
     


Hanganyagok
This text will be replaced by the flash music player.
    
Lapszemle
    

Múlt, jelen, jóvő – egy radarképen
2021.03.31.
Nem sokáig láthatunk majd olyan radartechnikai tevékenységet, mint amilyet medinai helyszíni riportunkra érkezve gyakorlatilag azonnal megpillantunk. Az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LMVIK) 2. Gerinc Radar Mérőpontján ugyanis éppen régi orosz radar karbantartása zajlik; nem olyan messze pedig ott magasodik a RAT 31-DL típusú 3D-s radar.

Teljes cikk »»


Íjász-világbajnok a medinai zászlós
2018.10.28.
Huszár Zoltán zászlós, az MH 54. Veszprém Radarezred, 2. Gerincradar Mérőpont, mobil radarcsoport vezénylőzászlósa első helyezést ért el „Hunter-HU” kategóriában, a 26 nemzet részvételével rendezett íjász-világbajnokságon 2018. őszén, az ausztriai Moosburgban.

Teljes cikk »»


Lövészet, kúszás: ez már a honvédelem előszobája volt
2018.04.25.
Az állóképességüket, ügyességüket, valamint elméleti felkészültségüket is megmutathatták a középiskolás fiatalok a katonai járőrversenyen.

Teljes cikk »»


Szovjet szerkezetek és 3D NATO-lokátor, egymás mellett van a jövő és a múlt
2017.12.17.
Harmincéves múltra tekint vissza a medinai légtérfigyelés. A 2015-ben odatelepített NATO-lokátor a Magyar Honvédség legmodernebb eszköze. Először Pécsen akarták felépíteni, aztán, az ismert okok következtében Tolna megye mellett döntöttek. A helyiek százmilliós támogatást kaptak falufejlesztésre.

Teljes cikk »»


Hatvan diák mérte össze felkészültségét
2017.05.18.
Középiskolások mérették meg magukat a Magyar Honvédség Tolna Megyei Katonai Járőrversenyén a medinai laktanyában.
Teljes cikk »»

Lezárult a medinai laktanya felújítása
2016.07.06.
Lezárult a laktanya rekonstrukciója, mely több fázisban zajlott.

Teljes cikk »»


Vezénylő zászlósi munkaértekezlet Medinán
2016.05.22.
Idén Medinán, az MH 54. Veszprém Radarezred 2. Gerinc Radar Mérő Pont laktanyájában rendezték meg az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) három napos vezénylő zászlósi munkaértekezletét.

Teljes cikk »»


Képzeletbeli lángok a radartoronynál
2016.03.17.
Közös gyakorlatot tartott az MH 54. Veszprém Radarezred Medinán települt, 2. Gerincradar-mérőpont bázisán a Tolna megyei katasztrófavédelem, illetve a szekszárdi hivatásos tűzoltóság március 16-án, szerdán.

Teljes cikk »»


Szolgálatba áll a medinai háromdimenziós lokátor
2015.07.14.
Hadműveleti szolgálatba áll a medinai háromdimenziós NATO-lokátor – jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter július 14-én, a radar átadó ünnepségén.

Teljes cikk »»


Súlyos érvágás volt az országnak a Fidesz pálfordulása
2015.04.23.
Júliusban áll hadrendbe a Dél-Dunántúl légterét ellenőrző katonai radar. A lokátort befogadó Medina község számos fejlesztést valósíthat meg, az ország számára viszont súlyos kiadás, hogy a radar ott épült meg.

Teljes cikk »»


Katonai teherautó kerekei alól kellett sérültet menteniük
2015.03.17.
Pontosan, fegyelmezetten hajtották végre kedd délelőtti gyakorlatukat a katasztrófav

Teljes cikk »»


Áll a radar, kész a piac
2015.01.14.
Radarátadás, piacavatás, toronyszentelés. A tavalyi esztendő eseményeinek köszönhetően nem csak a Szekszárdi Járás, a megye is jelentősen fejlődött.

Teljes cikk »»


MN 6450, 54/21 honi rádiótechnikai század, Medina

2014.11.21.
A medinai radarszázad a hazai légtérellenőrzés egyik alakulataként 1987-ben került átadásra és rendszerbe állítva a 4. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj alárendeltségében.

Teljes cikk »»


Tesztelik a medinai 3D NATO-radart
2014.09.25.
A szükséges tesztek sikeres teljesítése után a medinai radar mérőpont hamarosan megkezdheti a 24 órás hadműveleti szolgálatát.

Teljes cikk »»


Hende Csaba: a medinai radarral teljes a magyar légtérellenőrzés
2014.03.18.
A medinai radarállomás teljessé teszi Magyarország légtérellenőrző képességét, amely a nemzet és a NATO-országok közös védelmét szolgálja - mondta a honvédelmi miniszter a 3D-s radartorony átadásán kedden a Tolna megyei Medinán.
Teljes cikk »»


Szerelik a medinai új 3D-s NATO radart
2014.03.13.
A főbb elemeket daruval emelték be a lokátort védő gömbbe, a tesztüzemet ez év végére tervezik a szakemberek.

Teljes cikk »»


Elkezdődött a radarberendezés szerelése a medinai állomáson
2014.03.07.
- Elkezdődött pénteken a 3D-s radarberendezés összeszerelése a Tolna megyei medinai NATO-radartoronyban, a munka várhatóan egy hétig tart - közölte a Magyar Honvédség (MH) az MTI-vel.

Teljes cikk »»


Megérkeztek a radaralkatrészek
2014.03.07.
Március 6-án délután megérkeztek Medinára az új 3D-s NATO-radar alkatrészei, amelyek a napokban kerülnek a helyükre, és a következő időszakban össze is szerelik majd ezeket a szakemberek. A hadrendbe állítási folyamat várhatóan 2015 első negyedévében fejeződik be.

Teljes cikk »»


Öt kamion hozta NATO-radart Medinára
2014.03.07.
Megérkezett Medinára az új radar csütörtökön délután. Pontosabban a szerkezet darabjai, alkatrészei, melyeket öt teherautó szállított Magyarországra.

Teljes cikk »»


Medina by night
2014.02.21.
Egy 3D-s radartorony látványnak sem utolsó. Főleg éjszaka. Akár képeslap is lehetne – kissé kísérteties, kissé futurisztikus, gömbtetejű objektum a csillagos égbolt alatt. A radar ilyenkor, azaz éjszaka is működik – most még tesztüzemben −, folyamatosan zajlanak a különböző mérések.

Teljes cikk »»


A magyar társadalom hátán fát lehet vágni - szoktak is
2014.02.16.
Ami a Zengőn történt az tetőpontja volt egy folyamatnak – ezekkel a szavakkal emlékezett meg Lányi András, író, filozófus, filmrendező arról, hogy tíz évvel ezelőtt a környezetvédők meggátolták a katonai radar építését a Dél-Dunántúl legmagasabb pontján. Amúgy a civilek sikere – ha az övék volt egyáltalán - húsz év alatt 180 milliárd forintba kerül az országnak.

Teljes cikk »»


Daruval emelik be a radart a radomtérbe Medinán
2014.02.13.
Az érintett katonai szervezetek, katonai műszaki ellenőrök és a tervező részvételével zajlik Medinán a radartorony műszaki átadás-átvételi eljárása.

Teljes cikk »»


Megkezdődött a medinai radartorony műszaki átadása
2014.02.06.
Megkezdődött a medinai 3D-s NATO-radartorony műszaki átadása, a létesítményt várhatóan márciusban adják át hivatalosan - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóosztálya csütörtökön az MTI-vel.

Teljes cikk »»


Végéhez közeledik a medinai radarállomás kivitelezése
2014.01.15.
Végéhez közeledik a háromdimenziós NATO-radarállomás építése a Tolna megyei Medinán, a régi antennatornyok bontását szerdán elkezdte a HM Armcom Zrt. - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.
Teljes cikk »»

Akik a szemétből élnek egyre jobban
2014.01.10.
Szemétlerakó, lokátor, nukleáris hulladéklerakó – sok településen szóba sem jöhet, hogy ehhez hasonló létesítmények épüljenek területükön, illetve közvetlen környezetükben. Az ok rendszerint ugyanaz: a vélt negatívumok. Vannak azonban olyan falvak, városok, amelyek örömmel befogadtak ilyen cégeket. Csak a gazdasági előnyök, az új munkahelyek számítanak? És egyáltalán, csak rossz lehet egy nukleáris lerakó vagy szeméttelep közelében lakni, vagy bejöhet a "radarturizmus"?

Teljes cikk »»


Nemcsak a radar lesz új, korszerű lesz maga a laktanya is
2013.11.24.
A radartorony és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló épület építése mellett nemzeti finanszírozású feladatként megkezdődött a medinai laktanya épületek rekonstrukciója is, amely több fázisban történik, tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya.

Teljes cikk »»


Felújításokra fordítják a minisztériumi pénzt
2013.11.16.
A negyedik, azaz az utolsó huszonötmillió forint is hamarosan megérkezik Medinára.

Teljes cikk »»


Új 3D-s NATO radarállomás Medina határában
2013.09.26.
Tolna megyében, Medina település határában, az MH 54. Veszprém Radarezred Réskitöltő Radarszázadának bázisán már áll az új objektum 45 méter magas 3D-s radartornya, amely a hazai mellett, a NATO országok katonai és polgári légterének repülésbiztonságára is ügyel majd. Teljes elkészülte, üzembe helyezésére 2014-ben kerül sor.

Teljes cikk »»


Honvédelem-beruházás: Elhelyezték a NATO-radar csonkagömbjét Medinán
2013.09.11.
Elhelyezték szerdán az épülő medinai radarállomás tornyán a 3D-s NATO-radar csonkagömbjét, amely az időjárás viszontagságaitól védi az ország légterét ellenőrző radart.

Teljes cikk »»


HM: jövő év közepéig hadrendbe állhat a Medinán épülő radar
2013.05.28.
A terveknek megfelelő ütemben halad a medinai beruházás, szeptemberben már a radarberendezés telepítése kezdődik meg, s várhatóan a tesztek után, 2014 második negyedévében fog hadrendbe állni a komplexum - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Teljes cikk »»


Épül a „vidéki gödör”? – 180 milliárdot elherdálunk a NATO-radarral
2013.05.27.
A Tolna megyei Medina község határában jól halad a NATO által finanszírozott radarállomás építése, így jövő év végén már „hadba léphet” a hazánk légterét pásztázó katonai létesítmény.

Teljes cikk »»


Katonai segítség a rák ellen  
2013.04.29.
A Honvédelmi Minisztérium anyagi segítségével a medinai önkormányzat ingyenessé teszi a méhnyakrákot is okozó HPV-vírus elleni oltást a helyi fiatalok számára. A járáshoz tartozó települések fele támogatja jelenleg valamilyen mértékben a vakcina beadatását.

Teljes cikk »»


Csúszik a radom szerelése
2013.03.25.
A gömb beemelése az időjárástól is függ.

Teljes cikk »»


Idén is folytatódnak a fejlesztések
2013.02.11.
Idén is folytatódnak a fejlesztések Medinán – derült ki Vén Attila polgármester önkormányzati tájékoztatójából, amely egyebek mellett a község fejlesztési elképzeléseiről, pályázati lehetőségeiről szól.

Teljes cikk »»


HM: egy olasz cég gyártja a 3D-s NATO-radart
2013.01.17.
Egy olasz vállalat, a Selex ES gyártja a medinai háromdimenziós NATO-lokátort, a cég mérnökei Magyarországon egyeztettek a kivitelezés részleteiről - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-vel.

Teljes cikk »»


Ez nem Tubes, Medina
2013.01.15.
A tervezettnél gyorsabban halad a medinai NATO-lokátor építése. A mintegy egymilliárd forintos beruházással teljes lesz az ország, illetve a NATO légvédelme.

Teljes cikk »»


Elkészült a medinai NATO-radartorony
2013.01.14.
Az épülő NATO-radarállomás 28 méter magas betontornya a Tolna megyei Medinán 2013. január 14-én.

Teljes cikk »»


Elkészült a NATO-radartorony Medinán
2013.01.09.
Elkészült a NATO-radarállomás 28 méter magas betontornya a Tolna megyei Medinán, a radarberendezést a tervek szerint augusztusban helyezik el a létesítményben - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Teljes cikk »»


Maradt is a minisztérium lokátor-támogatásából
2013.01.08.
Az elmúlt évben 21,8 millió forintot használt fel a medinai önkormányzat a Honvédelmi Minisztérium (HM) támogatásából – tájékoztatott Vén Attila polgármester.

Teljes cikk »»


Hende: a jövő év egyik legfontosabb feladata a helikopterek beszerzése
2012.12.30.
A legfontosabb jövő évi célkitűzések között szerepel a "helikopter-képesség" megőrzése és a szállítógépek helyzetének rendezése - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap az MTI-nek adott interjújában. (részlet)

Teljes cikk »»


Már épül a „pécsi” lokátor
2012.12.30.
Gőzerővel dolgoznak a korábban a Zengőre, majd a Tubesre tervezett katonai lokátor építésén.

Teljes cikk »»


3D-s radar: kisebb energia, nagyobb teljesítmény
2012.11.26.
Gőzerővel folynak a munkálatok Medinán, a harmadik háromdimenziós radar telepítési helyén. Jelenleg a betoncölöpöket rakják le – a radartorony több mint száztíz cölöpön nyugszik majd. A helyi talajviszonyok miatt tizenöt méter mélyre kell ezeket leengedni, hogy az épület minden statikai követelménynek meg tudjon felelni – nyilatkozta a honvedelem.hu-nak Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka.

Teljes cikk »»


Mire költi Medina a honvédség pénzét?
2012.10.26.
Mire költheti Medina azt a pénzt, amelyet a Honvédelmi Minisztériumtól kap az új 3D-s lokátor miatt? A kérdés írásban érkezett Hende Csaba honvédelmi miniszterhez.

Teljes cikk »»


Olcsóbb, megbízhatóbb, környezetkímélőbb légtérvédelem
2012.10.03.
Helyére került az ország és a NATO légvédelme kirakójátékának egy különösen fontos darabja: október 2-án, kedden Hende Csaba honvédelmi miniszter elhelyezte a Medinán felépülő 3D-s radarállomás alapkövét. Így a békéscsabai és a bánkúti beruházások után megkezdődhet a harmadik magyarországi 3D-s radarprojekt kivitelezése is. Illés Attila ezredessel, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (HM FHH) Vezetéstámogató Igazgatóságának igazgatójával beszélgettünk arról, milyen lépések előzték meg az ünnepélyes alapkőletételt, és mi következik ezután.

Teljes cikk »»


A radar létén emberek élete múlhat
2012.10.02.
Éles helyzetben ennek a radarnak a létén sok ember élete múlik – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Medinán a harmadik 3D-s radar ünnepélyes alapkőletételén, október 2-án.

Teljes cikk »»


Letették NATO-lokátor alapkövét Medinán
2012.10.02.
– A medinai radar felépítésével válik teljessé az a korszerű rendszer, ami világszínvonalú technikával őrzi felettünk az eget.

Teljes cikk »»


A NATO-radar tervezett helyszíne
2012.10.02.
Térkép

Teljes cikk »»


Startol a lokátor építése Medinán
2012.10.02.
Hende Csaba honvédelmi miniszter a Tolna megyei Medinán kedden ünnepélyesen elhelyezi a harmadik magyarországi 3D-s lokátorállomás alapkövét.

Teljes cikk »»


Elhelyezték a medinai létesítmény alapkövét
2012.10.02.
- Hamarosan elkezdődik a NATO-radar építése a Tolna megyei Medinán, a létesítmény alapkövét Hende Csaba honvédelmi miniszter a kivitelezők, tervezők képviselőivel együtt helyezte el kedden a településen.

Teljes cikk »»


„A radarszázad az ország biztonságát szolgálja”
2012.09.01.
„Ez a zászló, amelyet ma megajándékoztak ezzel a szalaggal, egy csodálatos közösség küldetését jelzi. Ennek a századnak az a feladata, hogy biztosítsa az ország légterét, felfedezze azokat a veszélyeket, amelyek egyébként váratlanul csapnának le ránk és adott esetben jóvátehetetlen károkat okoznának az egész nemzetnek” – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter szeptember elsején, Medinán.

Teljes cikk »»


Olcsóbb és biztonságosabb az új NATO-radar
2012.08.29.
Lényegesen nagyobb a hatótávolsága, és a régieknél sokkal olcsóbban üzemeltethető a Medinára tervezett új 3D-s NATO-lokátor; az új radar közel 200 kilométerről képes felderíteni egy 30 centiméter átmérőjű fémgömböt a levegőben – válaszolta Hende Csaba honvédelmi miniszter Vadai Ágnesnek, a Demokratikus Koalíció országgyűlési

Teljes cikk »»


Százmilliós támogatás a „radarfalunak”
2012.08.29.

Várhatóan néhány héten belül aláírják a szerződést a Medina községbe tervezett honvédelmi 3D radarberuházás kivitelezőjével, így megkezdődhetnek a sokat vitatott lokátorállomás kialakításának munkálatai. A szaktárca százmillió forinttal járul hozzá a település fejlődéséhez. A támogatási szerződés négy évig tart, amelynek részleteiről minden évben külön megállapodást kötnek.

Teljes cikk »»


Lassan teljes lesz a légvédelmünk - Szeptemberben már kezdhetik alapozni a medinai radart, a berendezés egyelőre egy olaszországi raktárban vár az utazásra
2012.08.16.
Nemrég lejárt a medinai radarállomás építésére kiírt tender, a hányatott sorsú lokátor kivitelezése hamarosan, még az ősszel indulhat. A berendezés egy olaszországi raktárban várja, hogy Magyarországra szállítsák.

Teljes cikk »»


A Honvédelmi Minisztérium ellenőrei jártak a faluban
2012.07.23.
Az eddigi felhasználás az együttműködési és támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően történt – áll abban a jegyzőkönyvben, amely a Honvédelmi Minisztérium (HM) múlt heti ellenőrzése alkalmából készült Medinán.

Teljes cikk »»


Július végéig várják az ajánlatokat
2012.07.18.
NATO-radar: helyszíni bejáráson vettek részt a lehetséges kivitelező cégek

Teljes cikk »»


Szeptemberben kezdődhet a medinai NATO-lokátor építése
2012.07.13.
Szeptemberben kezdődhet el a NATO-lokátor építése a Tolna megyei Medinán - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel.

Teljes cikk »»


A jövő héten elkezdődhet a felújítás
2012.07.13.
HŐSÖK TERE - Parkosítanak és korszerű játszóteret alakítanak ki támogatásból

Teljes cikk »»


Megkaphatják a támogatást
2012.05.19.
A Medina környéki földekre is be lehet nyújtani a területalapú támogatási kérelmeket, ehhez csupán egy plusz bejelentés szükséges a gazdák részéről – tájékoztatta lapunkat a megyei kormányhivatal.

Teljes cikk »»


Huszonötmillió forint támogatás az idei évre is
2012.05.14.
Idén újabb 25 millió forintos támogatásra számíthat Medina a Honvédelmi Minisztériumtól (HM).

Teljes cikk »»


Rémhír volt
2012.05.08.
A földjeiket féltették a gazdák a Medinára tervezett lokátortól.

Teljes cikk »»


Soron kívüli intézkedést kér a kormánymegbízott
2012.04.27.
Tóth Ferenc kormánymegbízott soron kívüli intézkedést kért a medinai lokátor körüli szántók ügyével kapcsolatban.

Teljes cikk »»


Nyáron elkezdik a medinai radar építését
2012.04.11.
Befejeződött a Medinára tervezett NATO-radartorony építési engedélyezési eljárása, a Honvédelmi Minisztérium (HM) jelenleg a kivitelezés közbeszerzési eljárását készíti elő – közölte a tárca.

Teljes cikk »»


Start előtt a radarberuházás
2012.04.09.
Bár az eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre tervezett katonai lokátorállomás építése csak az év közepén indul meg, az azt „befogadó” tolnai község, Medina máris jól járt a beruházással. A kicsiny település négy éven át költségvetésének hatodát kitevő összeget kap fejlesztésekre a minisztériumtól.

Teljes cikk »»


Milliókért fejleszthet Medina a NATO-radarnak hála
2012.02.23.
Mindent rendben talált Medinán a Honvédelmi Minisztériumból (HM) érkezett öt tagú ellenőrzőcsoport – tudtuk meg Vén Attilától, Medina polgármesterétől

Teljes cikk »»


A radarpénzből futja a rendelő felújítására is
2012.02.16.
A hét elején elkezdődött a medinai orvosi rendelő belső felújítása, a mai elvárásoknak megfelelő korszerűsítése – tájékoztatott Vén Attila polgármester.

Teljes cikk »»


A harmadik radarra várva
2012.01.02.
Tavaly június elsejétől az MH 54. Veszprém Radarezred átadta a légi vezetési és irányítási feladatokat az újonnan létrejött MH Légi Vezetési és Irányítási Központnak (MH LVIK). Ezzel az alakulat feladatrendszere megváltozott: a nyár közepétől a radarok üzemeltetésére, valamint a radarinformációs, a híradó-informatikai, illetve a logisztikai biztosításra koncentrálnak. No meg természetesen a harmadik háromdimenziós radarra…

Teljes cikk »»


Egy nappal tovább tart a téli vakáció Medinán
2011.12.30.
Egy nappal tovább tart a téli vakáció a medinai iskolások számára – tudtuk meg Vén Attila polgármestertől.

Teljes cikk »»


Támogatást vár a város a NATO-radar miatt
2011.11.29.
Békéscsaba is támogatást vár azért a honvédelmi tárcától, mert a város határában NATO-radarállomás működik.

Teljes cikk »»


Hende Csaba: óriási az érdeklődés a honvédség iránt
2011.11.07.
Az országvédelem nem lehet pénz kérdése ... (részlet)
- Elhárult az egyik legfontosabb akadály a NATO-radar telepítése elől: Medina igent mondott.
Megenyhült az arca, amikor aláírta a dokumentumot…

Teljes cikk »»


Hende Csaba: nemzeti ügyet oldott meg Medina
2011.10.21.
Medina négy év alatt összesen százmillió forint támogatást kap a Honvédelmi Minisztériumtól annak kapcsán, hogy befogadta a NATO-radart. Az erről szóló megállapodást tegnap írta alá a honvédelmi miniszter és a község polgármestere Medinán.

Teljes cikk »»


„A radar az egész nemzet ügyét szolgálja”
2011.10.21.
„Medinát az egész országban úgy fogják ismerni, mint azt a falut, amelyik megoldotta a radar nemzeti ügyét”, fogalmazott Hende Csaba honvédelmi miniszter október 21-én, pénteken, amikor aláírták a községben megvalósuló radarberuházáshoz kapcsolódó infrastrukturális támogatásokról szóló megállapodást.

Teljes cikk »»


A radar az egész nemzet ügyét szolgálja
2011.10.21.
Együttműködési megállapodást írt alá Hende Csaba honvédelmi miniszter és Vén Attila, Medina község polgármestere 2011. október 21-én. Ennek eredményeként a Honvédelmi Minisztérium összesen 100 millió forinttal támogatja Medina község törekvéseit a település infrastruktúrájának fejlesztése érdekében.

Teljes cikk »»


Kárpótolná a medinaiakat a Honvédelmi Minisztérium
2011.08.01.
A Honvédelmi Minisztérium kárpótolná a medinaiakat a NATO-lokátor építése nyomán megnövekedő teherforgalom miatt.

Teljes cikk »»


Milliárdokat remél Medina a lokátorból
2011.07.14.
A jelenlegi és a tervezett medinai lokátor állítólagos veszélyeire hívta fel a falu polgármesterének figyelmét egy, a radartechnikai kérdésekben jártas, nyugdíjas katonatiszt.

Teljes cikk »»


A radar első áldozata
2011.06.17.
Csak találgathatunk, hogy miért bocsátották el a Tolna megyei Szedres község általános iskolájától Matusné Umenhoffer Ildikót.

Teljes cikk »»


Gyurcsány nem volt képes rá, Orbánt nem érdekli Mélypont
2011.04.14.
Ha valaki egy egyszerű és látványos modellen kívánná szemléltetni, mi történt az utóbbi három választási ciklusban Magyarországon, a mecseki Zengő-hegyre tervezett NATO-radarállomás történetét ajánlanánk, amely a legújabb hírek szerint végül az egzotikus nevű tolnai kisközség határában épül meg.

Teljes cikk »»


Köszönet a medinaiaknak
2011.03.25.
Kompromisszumot ajánl a minisztérium a községnek. Köszönjük a nyitottságot, hálásak vagyunk, hogy megértik a helyzetet – mondta Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkára tegnap Medinán

Teljes cikk »»


Lakossági fórum Medinán
2011.03.25.
A fórumra nagy számban ellátogató helyiek döntő többsége szeretné, ha a településre kerülne a háromdimenziós radar - derült ki a közel háromórás lakossági tájékoztatón március 24-én.

Teljes cikk »»


Aktuális információk a radar korszerűsítéséről
2011.03.24.
A honvédelmi tárca meggyőződése, hogy közös nemzeti érdekünk a harmadik radarállomás megépítése, amely elengedhetetlenül fontos az ország biztonsága és szuverenitása szempontjából.

Teljes cikk »»


A szent falu
2011.03.23.
Ha minden igaz, akkor pár év múlva már a medinai katonai lokátor fogja védeni hazánkat az ellenséges, és főleg Brüsszelből érkező repülőrajokkal szemben. Nem kell megijedni, ez a Medina nem az a Medina, amely az arab világ második szent helye Mohamed próféta jóvoltából, a mi Medinánk szerény kis falu Tolna megyében, alig 12 kilométerre Szekszárdtól a Siócsatorna partján, ám hamarosan szent hellyé minősítik.

Teljes cikk »»


Rosszul lát, de a miénk: a magyar radar
2011.03.22.
1996-ban azt a megbízatást kaptam, hogy a NATO–magyar vegyes bizottságot kísérjem a Zengőre és vegyük fel a kapcsolatot a pécsváradi önkormányzattal. A megbeszéléseken arról volt szó, hogy NATO-finanszírozással három légtér-felügyeleti radart telepítenek az országba, az egyik helyszín a Zengő lesz.

Teljes cikk »»


Beérett Medina?
2011.03.18.
Miután a környezetvédők megakadályozták a Zengőhegyi radar megépítését, a kormány Láng István akadémikus vezetésével bizottságot állított fel, hogy keressenek új helyszínt a NATO-forrásokból megvalósítandó beruházáshoz.

Teljes cikk »»


Bátran kérdezzen a medinai NATO-lokátorról!
2011.03.17.
Kérdezhetnek a lakók a tervezett lokátorról.

Teljes cikk »»


A szőrét elvesztő macska legendája kísért a NATO-lokátor új helyszínén
2011.03.13.
Többen örülnek annak, hogy Medinán épülhet meg az a NATO-radar, amelyet korábban a Zengőről és a Tubes-hegyről is elüldözött a lakosság tiltakozása. Van, aki munkahelyeket, van, aki turistákat vár, de van, aki tart a radar egészségre gyakorolt hatásaitól. Aggodalmaikat néhány kopaszodó férfi és egy macskáról szóló anekdota tartja életben.

Teljes cikk »»


Nem vállalja a NATO az új magyar radar 4 milliárdos pluszköltségeit
2011.03.12.
Több mint fél évig latolgatta a Hende Csaba vezette Honvédelmi Minisztérium, hogy a zengői és a tubesi helyszín helyett hol helyezzék el a 2005 óta tervezgetett NATO-radart. Mivel az új helyszín síkvédeken található a Mecsek mögött, a honvédségnek úgynevezett réskitöltő radarszázadokkal kell kiküszöbölnie a hegyek, dombok vetette "árnyékot". A két század évi négy milliárdos pluszkiadást jelent a magyar államnak, mert a Zengőt favorizáló NATO nem akar finanszírozni. A medinai lokátor hiányosságairól Benkő Tibor vezérkari főnökkel beszélgettünk.

Teljes cikk »»


Fejlődhet a NATO-radarral Medina
2011.03.11.
A tervezett katonai radarnak helyet adó Medina nem vár ugyan ellentételezést a befogadott honvédelmi beruházás miatt, a Tolna megyei településen várhatóan mégis számos fejlesztés indul el.

Teljes cikk »»


Túl alacsony a Medina? A helyiek nem aggódnak a radar miatt
2011.03.10.
Optimális esetben két és fél év alatt, nagyjából 2013 végére elkészülhet a medinai lokátor, közölte tegnap Simicskó István honvédelmi államtitkár. Kérdés azonban, hogy ha valóban itt épül meg a radar, akkor nem kell-e továbbra is fenntartani az úgynevezett radarszázadokat. Az több tízmilliárd forintba kerülne. Medina ugyanis túl alacsonyan fekszik.

Teljes cikk »»


A NATO rábólintott: Medinára kerülhet a lokátor
2011.03.10.
Jóváhagyta a NATO a tervet, hogy Medinára kerüljön a Zengőről és Tubesről "száműzött" lokátor - mondta a Hende Csaba honvédelmi miniszter a TV2 Mokka című műsorában.

Teljes cikk »»


Elvi megállapodás született a radarállomás helyszínéről
2011.03.09.
Nem volt ellenvélemény az egyeztetésen az új 3 D radarállomás lehetséges helyszínével kapcsolatban- tájékoztatott a Honvédelmi Minisztériumban dr. Simicskó István, a tárca parlamenti államtitkára március 9-én, szerdán.

Teljes cikk »»


A NATO lokátor sagája Medinán folytatódik
2011.03.09.
Vegyes fogadtatást tapasztaltunk a helyi lakosság részéről a Medinára tervezett NATO radarral kapcsolatban. Van, akinek semmi kifogása ellene, de a fenntartásokkal élők azt kérdezik: ha máshol tiltakoztak ellene, akkor Medinán miért lesz jó helyen?

Teljes cikk »»


A Tubes helyett Medinára építik a NATO-radart
2011.03.08.
A NATO-radart a Tolna megyei Medina környékére tervezik, amely jelenleg is katonai terület. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a berendezés megfelel az uniós egészségügyi szabályoknak. Békéscsabán és Bánkúton már működik hasonló radar.

Teljes cikk »»


HM-javaslat az új 3D radarállomás helyszínére
2011.03.08.
Honvédelmi Minisztérium a Medina község környékén lévő jelenleg is működő radarszázad területén javasolja a harmadik 3 dimenziós radarállomás felépítését. Erről a Honvédelmi Minisztérium holnap, március 9-én ötpárti egyeztetésen tájékoztatja a parlamenti pártok képviselőit. (HM Sajtóközlemény)

Teljes cikk »»


Eldőlt a tubesi csata
2010.09.11.
Felnyitotta a Tubesre vezető utat lezáró sorompót Hende Csaba honvédelmi miniszter és Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Ezzel a pécsiek megnyerték a „tubesi csatát”, a magyar kormány ugyanis eldöntötte, a Tubesen nem épít katonai lokátort. Új helyszín még nincs, de a szaktárca rövidesen dönt a kérdésben.
Teljes cikk »»

Még nincs döntés a NATO-lokátor helyéről
2010.09.01.
Noha Hende Csaba júniusban még azt ígérte, hogy heteken belül meglesz a NATO-lokátor új helyszíne, a mai napig nem sikerült előrébb jutni. A legutolsó hírek szerint a Szekszárdtól nem messze fekvő Medinára eshet a választás, de a Honvédelmi Minisztérium cáfolta, hogy bármelyik helyszín mellett elkötelezte volna magát. Az ügyben kerestük a Honvédelmi Minisztériumot is, de több napja nem válaszoltak a levelünkre.
Teljes cikk »»

A minisztérium cáfolta, hogy Medinán lokátor épül
2010.08.12.
Felröppent a hír, miszerint Medina lehet a tervezett NATO lokátor helyszíne, lévén, hogy ott már működik egy légtérellenőrző egység.
Teljes cikk »»

Tolna megye örökli a pécsi lokátort?
2010.08.10.
Mint ismert, több éven át tartó huzavonát követően júliusban eldőlt, hogy a Tubesen biztosan nem épül meg a tervezett NATO-lokátor, miután a Honvédelmi Misztérium kérelmére a hatóság megszüntette az építésügyi eljárást.

Teljes cikk »»


Szekeres Imre a honvédség létszámának ezer fős bővítését kéri: A honvédelmi miniszter szerint kulcsfontosságú a légtér biztonsága
2008.06.28.
A légtér biztonsága, a légtér védelme kulcsfontosságú az országot fenyegető reális veszélyek - például a terrorizmus, ipari vagy természeti katasztrófák - elkerülése érdekében - emelte ki Szekeres Imre honvédelmi miniszter a kormánykabinet számára készített jelentés egyik lényegi elemét a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában, szombaton reggel.
Teljes cikk »»

Bizonytalan mi lesz, ha megépül a lokátor a Tubesen
2008.02.28.
Szakmai döntést kell hozni abban a kérdésben, hogy a Tubesre tervezett lokátor elkészülte után mi legyen a medinai radarszázaddal – derült ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkárának szavaiból, tegnapi medinai látogatásán.
Teljes cikk »»

Az egekben vitézkednek LÉGTÉRFIGYELŐK
2007.09.20.
Napi 24 órán át pásztázzák az eget a medinai radarok. Tolna megye utolsó katonai alakulata ténykedik itt. Jövőjük kérdéses.
Teljes cikk »»

NATO-lokátorbázis Medinán?
2004.11.24.
A Zengő helyett - Helyben örülnének a beruházásnak, ami azonban nem csak műszaki kérdés
Teljes cikk »»

A légtér védelme nemzeti érdek
2004.02.
A Zengőre tervezett lokátor mellett hazánk két másik pontján, a Bükkben, illetve Békéscsaba közelében hoznának létre hasonló radarbázist a NATO-program részeként. Az ottani beruházásokat nem kíséri a helybeliek tiltakozása, igaz, az alaphelyzet is más: Bánkúton egy, már régóta a honvédség kezelésében levő ingatlanon zajlik az építkezés, Fürjesen pedig korábban is működött, még a Varsói Szerződés idejéből származó elavult légvédelmi radar.

Teljes cikk »»

     
Fotóalbumok
      
Videók